Ce este rugăciunea?
Este o linie de comunicație cu Dumnezeu. Cum spunea cineva, „numărul de telefon” al lui Dumnezeu este Psalmul 50:15: ”Cheamă-mă in ziua necazului si Eu te voi izbăvi, iar tu Mă vei proslăvi.”
Dar nu este doar atât. Nu ne rugăm doar atunci cand avem nevoie de ceva. Isus a făcut din rugăciune o prioritate, un mod de viață. Ea este respirația sufletului nostru. Prin rugăciune nu numai că Îi vorbim lui Dumnezeu, dar Îi permitem ca și El să ne vorbească nouă. Este un privilegiu, nu o obligație.
Dacă nu ai experimentat rugăciunea și nu ești sigur ce să spui, poți începe cu Matei 6:9-13 (model de bază pentru rugăciune). Când spunem, „Amin” la sfârșitul unei rugăciuni, aceasta înseamnă, „Așa să fie.” E o simplă declarație de credință care spune că noi credem în iubirea și adevărul lui Dumnezeu revelat prin rugăciune. Aceasta nu este singura modalitate de a te ruga! Doar începe să vorbești cu Dumnezeu, ca unui prieten sau o rudă apropiată. Dumnezeu nu va fi jenat de experiențele tale cele mai scandaloase nici de deciziile tale proaste. Crede-ne … El a auzit totul! Eclesiastul 1:9 spune: „… nu este nimic nou sub soare.”
Există rugăciune de:
- Iertare (1 Ioan 1:9)
- Cerere (Matei 7:7-11)
- Mijlocire (1 Timotei 2:1-2)
- Razboi spiritual (Efeseni 6:10-18)
- Multumire (1 Tesaloniceni 5:18)
- Lauda (Evrei 13:15)
- Asteptare inaintea domnului (Psalmul 130:6)
De ce avem nevoie de rugăciune?
- Rugăciunea ne umple sufletele de o stare de bine.
- Ne ajută să creștem spiritual.
- Prin ea obținem iertare, pace, putere, călăuzire.
- Prin rugăciune putem fi conlucrători cu Dumnezeu.
- Putem pune voia noastră în acord cu voia lui Dumnezeu (Luca 11:9-13).
- Îl cunoaștem mai bine pe Dumnezeu (Fapte 10:1-21).
- Putem schimba circumstanțele (Ezechiel 22:30).
- Îi putem binecuvânta pe alții și îi putem salva (Fapte 9:36-42).
De fapt, daca nu ne rugăm, pierdem. Eșuăm în toate aceste aspecte.
Cum ne rugăm?
Ne putem ruga singuri (Matei 6:6), cu încă unul sau 2 prieteni (Matei 18:19) sau cu un grup de credincioși (Fapte 1:14).
Ce piedici pot fi împotriva eficienței în rugăciune?
Satana caută să ne împiedice viața de rugăciune ca să nu ne putem folosi de aceste unelte de creștere spirituală și aprofundare a relației cu Dumnezeu. De aceea, va căuta să ne insufle:
- neiertare (Marcu 11:25)
- necredință (Evrei 11:6)
- îndoială (Iacov 1:6-8)
- lene (Iacov 4:2)
- motivație greșită (Iacov 4:3)
- nemărturisirea păcatelor (Isaia 59:1-2)
Cum putem fi eficienți în rugăciune?
Dacă ne bizuim pe promisiunile lui Dumnezeu în care nici umbră de schimbare nu-i, pe caracterul Său drept și plin de dragoste, dacă ne rugăm cu o inima plină de laudă și mulțumire, simțind compasiune pentru cei săraci, bolnavi, marginalizați, așa cum a făcut Isus. Daca rămânem în El ca mlădițele în butuc (Ioan 15:4) și lăsăm Duhul Sfânt să mijlocească pentru noi cu suspine negrăite (Romani 8:26), făcând din Tatăl Punctul Central al rugăciunilor noastre, prin Isus, și nu ceea ce cerem (Matei 7:9-11). El ne va da tot ceea ce cerem în numele Său (Ioan 14:13).
Încearcă. Roagă-te. Vei afla tu însuți puterea rugăciunii!